La despesa escolar

 

 

Arriba l’hora de tornar a l’escola i, cada any,  els advocats especialistes en divorcis i separacions rebem la mateixa pregunta: quines despeses escolars entren dins de la pensió d’aliments dels fills i quines en queden fora?

Per a respondre, val la pena fer una petita recapitulació: la pensió d’ aliments  inclou totes les despeses considerades ordinàries, com ara el vestit, el menjar, l’esbarjo, l’educació (inclosa la universitària si és en centre públic), el transport, la mútua mèdica (si n’hi ha) etc...

Quines són les despeses d’educació? Doncs hi entra  la matrícula, les quotes escolars, les assegurances escolars, l’AMPA,  les aules d’acollida (en cas que n’hi hagi), el menjador, els llibres, els uniformes i el material escolar que es facturi. A més, i això és important perque representa una font de conflictes habitual, també s’hi inclouen les excursions previstes, ja que es consideren com a despesa ordinària  perque formen part del currículum educatiu. En canvi, quan parlem d’excursions no previstes ni obligatòries, com pot ser un viatge de final de curs, hem de considerar-les com activitats ordinàries no usuals ni necessàries, de manera que els progenitors hauran de pactar prèviament.

Aquest mateix caràcter tindran les activitats extraescolars, els campaments o les colònies d’estiu, les festes de diversa mena, així com l’assistència a universitats privades o la realització de màsters o cursos de postgrau. En cas que no hi hagi acord, aquesta mena de despesa haurà de ser abonada pel progenitor que unilateralment hagi decidit la seva realització, la qual cosa no impideix que el progenitor que ho desitgi pugui demanar l’auxili judicial per a que es decideixi si el fill/a ha de portar a terme o no l’activitat en qüestió.

Aquestes són les normes generals. Però, com en molts altres aspectes del Dret Matrimonial i de Familia, cada cas és un cas diferent i ha de ser examinat de manera individual.