Els efectes de la crisi sobre les sentències de divorci

 

Al tercer trimestre del 2014, les demandes de modificació de mesures dictades en un procediment de divorci  s’han incrementat en un 151% en relació a les que es van presentar al mateix període de l’any 2008.

Són xifres del Consejo General del Poder Judicial i resulten enormement significatives.  L’any 2007 es van demanar, a tot Espanya, un total de 15.410 modificacions de mesures, mentre que l’any passat se’n van demanar 38.454, és a dir, un 150% més.  La tendència d’aquest any és la mateixa: al tercer trimestre d’enguany s’han presentat 8.767 demandes de modificació de mesures, contra les 7.273 que es van presentar l’any passat.

Què són les modificacions de mesures?  Totes les mesures que inclou una sentència de divorci o de separació, ja sigui contenciosa o de comú acord, es dicten en un moment determinat i d’acord a unes circumstàncies determinades.  Però aquestes circumstàncies poden canviar: qui té una bona feina, se’n va a l’atur,  l’ex-cònjuge  inicia una vida en comú amb una altra persona, un dels progenitors se’n va a viure a una altra ciutat etc.... La llei preveu que si, es produeix un canvi substancial de les circumstàncies que hi havia en el moment de dictar sentència o de signar un conveni regulador, es pot  demanar la modificació d’aquestes mesures.

El prototip de demanda de modificació que es presenta amb més freqüència d’ençà l’inici de la crisi es basa en un cas d’aquesta mena: el progenitor no custodi, que ha de pagar una quantitat en concepte d’aliments pels seus fills menors d’edat, es queda sense feina i, al cap del temps, també se li acaba la prestació per desocupació; aleshores, presenta una demanda de modificació alegant tots aquests fets i demanant una reducció de la quantitat que ha de pagar pels aliments.

Ha de quedar clar, però, que aquesta figura jurídica no és una tècnica  que es pugui fer servir al gust del consumidor: cal que s’hagi produït una variació substancial de les circumstàncies, i que aquesta variació  sigui estable i no hagi estat provocada . Només en aquests casos es pot demanar una modificació de les mesures.