Qui hereta si no hi ha testament?

 

Què passa quan algú mor sense haver fet testament? Com funciona el mecanisme de successió? El cònjuge o parella que sobreviu, té cap dret?  Com en tants altres casos, la resposta és diferent, segons s’estigui subjecte al dret català o bé al dret comú espanyol.

Vejam, intentarem fer un resum el més clar possible. En cas que no hi hagi testament, s’obre la successió intestada. A Catalunya, l’ordre de successió és :

1.- Els fills del difunt o els seus descendents (néts...)

2.-Si no hi ha fills o descendents, l’hereu és el cònjuge de qui ha mort o la seva parella estable, amb independència que sigui homosexual o heterosexual.

3.- Si tampoc n’hi ha, és el torn dels ascendents (pares...)

4.- En defecte seu, els colaterals del difunt fins a quart grau (germans, nebots, cosins germans...)

5.- I, finalment, si no hi ha ningú, la Generalitat de Catalunya.

En canvi,  quan el difunt està subjecte al dret comú espanyol,  els punts 2 i 3 s’intercanvien, de manera que els ascendents entren en la línea successòria abans que els cònjuges  vidus (no parelles de fet)... I, òbviament, el cinquè lloc l’ocupa l’Estat.

I quins drets successoris  específics té el cònjuge o la parella que sobreviu? El que preveu el Codi Civil de Catalunya també és diferent del que estableix el Código Civil comú.  A Catalunya, el cònjuge o la parella que sobreviu que concorre a la successió juntament amb els descendents  del difunt té dret a l’usdefruït universal de l’herència o a adquirir-ne la quarta part  més l’usdefruït de l’habitatge familiar, i té un termini d’un any per triar una alternativa o l’altra.

Amb el règim espanyol comú, la parella de fet no té drets en la successió intestada. Només el vídu/a  en  té:  1/3 de l’herència (el terç de millora) si concorre a la successió  amb descendents del difunt, i 1/2 de l’herència si la concurrència és amb ascendents del mort.