El divorci és el procediment legal mitjançant el que s’aconsegueix la dissolució del matrimoni. La separació consisteix en una autorització que dóna el jutge als cònjuges per a que puguin viure separats, però sense dissoldre el vincle matrimonial, raó per la qual els cònjuges no poden contreure nou matrimoni. Existeix la possibilitat que els esposos separats es reconciliin, de manera que tornen a estar casats a tots els efectes. La legislació vigent estableix que, per demanar el divorci o la separació, n’hi ha prou amb la voluntat d’un dels cònjuges, almenys, i que no cal que estigui fundat en cap causa.
Per tant, el divorci o la separació pot ser sol-licitada a) per només un dels cònjuges, b) per un cònjuge amb el consentiment de l’altre o c) per ambdós cònjuges. En el primer cas estarem davant d’una Demanda de Divorci (o Separació) Contenciós que s’haurà de dirimir al jutjat. En els altres dos casos, Divorcis de Mutu Acord, el procediment judicial es caracteritza perquè la demanda es presenta incloent els acords que, prèviament, els cònjuges han pactat sobre tots els punts bàsics del divorci o la separació.
En els Divorcis o Separacions de Mutu Acord, els que es divorciïn només hauran d’anar al jutjat per a ratificar el conveni regulador que acordin amb l’ajuda dels nostres advocats. Pel que fa als Contenciosos, el procediment és més complex i emocionalment més complicat i requereix un contacte personal i seguit entre qui es divorcia i l’advocat. Per concertar cita presencial al nostre despatx, el millor sistema és per mitjà de missatge a info@elmillordivorci.cat
Les sentències de separació o divorci estableixen tot un seguit de mesures, com ara el pagament de pensions d’aliments, el règim de visites i estades, l'atribució de lús de l'habitatge conjugal etc..... que poden ser el resultat d'un acord entre els cònjuges o fruït de la decisió del jutge.
Què passa si algú no les compleix? Si l’obligat per alguna d’aquestes mesures no compleix (per exemple, no paga les pensions d’aliments), l’altre progenitor pot anar al jutge per reclamar les quantitats degudes. Això es tramita mitjançant una demanda d’execució.
Les mesures establertes en una sentència o en un conveni de divorci, són per tota la vida? Són per sempre?
No. La Llei preveu la possibilitat que les mesures que s’hagin ordenat en un procés matrimonial (pensions d’aliments, prestació compensatòria, guarda dels menors, ús de l’habitatge etc...) es puguin modificar, mitjançant una resolució judicial posterior, quan hagin variat substancialment les circumstàncies que hi havia al moment de dictar-les. La modificació pot ser demanada per qualsevol dels cònjuges separats o divorciats.
Per tant, hi ha d'haver una modificació substancial de les circumstàncies que hi havia quan es va dictar la sentència o es va signar el conveni regulador.
Tant el divorci com la separació impliquen el cessament de la convivència. El divorci també suposa la dissolució del matrimoni, de manera que els cònjuges es poden tornar a casar; no així en el cas de la separació. Els efectes principals, a més del cessament de la vida conjugal, són la caducitat del deure de guardar-se fidelitat i de socórrer-se mútuament, el cessament de la presumpció de paternitat, la pèrdua de drets successoris, la modificació de l’estat civil, que passa de casat a divorciat, i la dissolució, si és el cas, del règim econòmic matrimonial.
Les obligacions amb els fills romanen intactes. Els progenitors divorciats o separats segueixen essent els titulars de la pàtria potestat (o potestat parental), per la que estan obligats a proporcionar protecció, cura, assistència i educació als fills. Tret de casos excepcionals, la potestat parental és compartida per ambdós progenitors fins que els fills arribin a la majoria d’edat.
Així mateix, els progenitors divorciats o separats estan obligats a complir el que disposa el conveni regulador pactat (o la sentència judicial en cas de divorci contenciós) en relació a la guarda i custòdia dels fills, el règim de visites, la pensió d’aliments o l’ús del domicili conjugal, entre d’altres extrems.
Els efectes del divorci són efectes civils. Qualsevol dels ex-esposos pot contreure matrimoni novament, però cal tenir en compte que si el matrimoni dissolt es va contreure per l'Església, el nou matrimoni només es podrà contreure per via civil.