Blog

Qui vol la guarda compartida per no pagar aliments, s'equivoca

La guarda compartida no vol dir que no hi ha pensió d’aliments. Així de clar. Una de les “llegendes urbanes” que més sovint ens trobem els advocats especialistes en divorcis i separacions és que, quan  s’estableix un règim de guarda compartida, no cal que cap dels progenitors pagui res en concepte de pensió d'aliments per als fills. Error. Quan hi ha una guarda compartida, cada progenitor continúa tenint l'obligació de participar en l'abonament de les despeses del fill o fills de manera proporcional a la seva capacitat econòmica.

Prestació compensatòria i parella de fet

 Cal deixar clar que la prestació compensatòria no existeix quan es tracta de la dissolució d’una parella de fet. El Codi Civil de Catalunya només contempla la possibilitat d’establir una prestació compensatòria en els casos de divorci o separació matrimonial, mai quan s’extingeix una parella de fet.

Fills majors d'edat: cal pagar aliments?

S’ha de pagar una pensió d’aliments pels fills majors d’edat? Què inclou? Fins quan s’ha de pagar?  Són preguntes que els advocats de família acostumem a rebre de manera repetida. El Codi Civil de Catalunya preveu que es puguin establir aliments pels fills majors d’edat i que es mantinguin fins que aquests fills tinguin ingressos propis o estiguin en condicions  de tenir-los.

Què passa si els progenitors no volen vacunar els fills menors d’edat?

A partir d’aquest 4 d’agost, a Catalunya ja es pot administrar la vacuna contra el Covid-19 a menors d’entre 12 i 15 anys. D’altres comunitats ja fa un temps que ho estan fent i tot fa pensar que, d’aquí a unes setmanes, s’obrirà la vacunació a franges d’edat inferiors. Els menors que es troben en aquestes franges estan encara subjectes a la potestat parental que ostenten tots dos progenitors. Què pot passar, doncs, si un dels dos progenitors no vol que el fill o filla es vacuni? O, encara més, què pot passar si cap dels dos progenitors no ho vol?

Covid i negativa a permetre la vacunació

Què pot passar si un tutor legal  es nega a que es vacuni la persona que té al seu càrrec? Gairebé totes les enquestes diuen que als voltants d’un 25% de la població de l’Estat Espanyol  no veu clar vacunar-se o, directament, no es vol vacunar. A dia d’avui, ja s’han produït casos en què familiars de persones dependents s’han oposat a que siguin vacunats.Què  pot passar en aquests casos?  És legal, això? El poder que la llei atorga a un tutor legal,  li permet adoptar decisions d’aquesta mena? Cal buscar la resposta en l’article 9 de la Ley de Autonomía del Paciente,  que diu, clarament, que el tutor, o bé els familiars d’una persona dependent, han de prendre les decisions que creguin oportunes, sempre tenint en compte “el benefici més gran per a la vida o la salut del pacient”.

Coronavirus i Dret de Família: procediment judicial especial

A aquestes alçades, resulta ja evident que quan l’estat d’alarma s’aixequi i els jutjats reprenguin la seva activitat habitual es produirà un embús de dimensions colossals, especialment en l’àmbit laboral, el concursal i, també, en l’àmbit del Dret de Família.

Hi haurà una allau de demandes que, de fet,  ja ha començat d’ençà que, des de fa uns dies, ja és possible presentar escrits als jutjats. Pel que fa a l’àmbit que ens ocupa, el de les crisi familiars, divorcis, separacions i extincions de parelles de fet, la immensa majoria de qüestions contencioses faran referència a nous divorcis o extincions de parella, a mesures econòmiques perquè algun dels ex-cònjuges o ex-membres de la parella s’ha quedat sense feina i, naturalment, a l’incompliment del règim de guarda i custòdia dels fills menors que s’hagi pogut registrar durant l’estat de confinament.

Coronavirus i pensió d'aliments pels fills

Resulta ja evident que la crisi econòmica ocasionada per la present situació sanitària serà important, molt més del què no es pensava fa unes setmanes. Hores d’ara, ja són centenars de milers les persones que han vist com els seus ingressos s’han reduït de manera dramàtica, ja sigui perquè un ERTE les ha afectat, perquè el negoci ha hagut de tancar durant un temps o perquè s’han quedat sense feina, directament.

O sigui, centenars de milers de persones amb la capacitat econòmica minvada. I, entre ells, pares i mares separats o divorciats  que tenen l’obligació legal de pagar una pensió d’aliments per als seus fills i a qui cada vegada els resulta més difícil poder-ho fer. Alguns, simplement ja no hi arriben.

Què es pot fer?

La guerra dels progenitors en el temps del virus

La immensa majoria de consultes i/o trucades que el nostre despatx d’advocats especialistes en Dret de Família rep, d’ençà de l’inici del confinament, són disputes, querelles i falta d’acord dels progenitors en relació a la guarda dels fills menors d’edat. O, per dir-ho d’una altra manera: si algú es pensava que la extraordinària gravetat del moment que vivim serviria per fer entrar en raó els progenitors separats  i per aconseguir pactes en benefici del benestar i de la seguretat dels fills, s’equivocava.

Coronavirus i guarda dels fills

Aquesta situació excepcional en què ens trobem no té precedents. La declaració de pandèmia i de l’estat d’alarma a causa del coronavirus planteja un seguit d’interrogants que, abans, mai no s’havien presentat. Essencialment, les consultes que rebem al nostre despatx d’advocats de Família  són dues: si s’han de fer els canvis de guarda dels fills menors, atès l’estat d’alarma, i, si la resposta és afirmativa, com s’han de fer aquests canvis de guarda.

Les respostes que ara exposarem són un resum dels criteris adoptats pels Jutjats de Família de Barcelona  i dels consells que ha emès l’Il-lustre Col-legi de l’Advocacia de Barcelona. Considerem que es tracta d’unes orientacions que són plenament aplicables a qualsevol indret de Catalunya.

El meu fill ha comès un delicte. Quina responsabilitat tinc?

Quina és la responsabilitat dels pares si un fill comet una acció delictiva? Són responsables penals? O només són responsables civils? Quan un progenitor ens pregunta això, com advocats especialistes en Dret de Família li hem de respondre que els pares no són responsables penals dels delictes comesos pels fills però que, en canvi, sí que poden ser responsables civils.

Subscriure a Blog Subscriure a Blog