Qui paga els llibres?

Arriba l’inici del curs escolar i al despatx dels advocats de Familia torna a aparèixer una pregunta recurrent: qui ha de pagar els llibres? Qui ha de pagar la matrícula? Són conceptes que ja estan inclosos en el concepte d’ “aliments” establerts en la sentència de divorci o, per contra, cal que siguin considerats com despeses extraordinàries?

En general, la resposta correcta és que es tracta de despeses que queden incloses en els aliments. Per bé que només es produeixin una vegada a l’any, no són despeses imprevistes, ja que sabem que arriben cada any. I el fet que no sapiguem quin és l’import exacte tampoc no és rellevant, ja que sí que sabem l’import aproximat. Per tant, i de manera general, totes les despeses que tinguin a veure amb l’inici del curs escolar són ordinàries, ja siguin els llibres, la matrícula, els uniformes, la roba d’educació física etc....

Hi ha alguna excepció. Per exemple, si  la sentència, o el conveni regulador que vàrem signar, estableix de manera expressa que totes aquestes despeses han de considerar-se extraordinàries i, per tant, han de ser pagades  a més a més de les quantitats que el progenitor no custodi abona al custodi en concepte d’aliments.

La jurisprudència és força clara sobre aquest punt. I encara més: tampoc no poden ser considerades com  extraordinàries, per exemple, les despeses ocasionades pel servei  de menjador escolar o per la necessitat de fer servir el servei d’acollida escolar  (deixar els fills ben abans de l’hora de començar les classes), ja que conceptes d’aquest tipus  suposen necessitats que el progenitor custodi ja hauria d’haver tingut en compte a l’hora de calcular els aliments.

Capítol apart mereixen les activitats extraescolars. Simplement, com a resum, direm que les que ja es feien al moment de la sentència o de signar el conveni regulador han de considerar-se incloses en els aliments (tret que es pacti  diferent), i que les activitats “noves” necessiten el vist-i-plau de tots dos progenitors. Però la casuística és tan gran que, pel que fa a les extraescolars, resulta molt difícil donar normes generals.