Coronavirus i pensió d'aliments pels fills

 

Resulta ja evident que la crisi econòmica ocasionada per la present situació sanitària serà important, molt més del què no es pensava fa unes setmanes. Hores d’ara, ja són centenars de milers les persones que han vist com els seus ingressos s’han reduït de manera dramàtica, ja sigui perquè un ERTE les ha afectat, perquè el negoci ha hagut de tancar durant un temps o perquè s’han quedat sense feina, directament.

O sigui, centenars de milers de persones amb la capacitat econòmica minvada. I, entre ells, pares i mares separats o divorciats  que tenen l’obligació legal de pagar una pensió d’aliments per als seus fills i a qui cada vegada els resulta més difícil poder-ho fer. Alguns, simplement ja no hi arriben.

Què es pot fer?

D’entrada, i molt important: l’estat d’alarma no és ni excusa ni motiu per a no pagar les pensions d’aliments per als fills. Així que, si algú ha pensat no pagar i després ja veurem què passa, millor que no ho faci. S’arrisca a  que l’altre progenitor presenti una demanda d’execució que, no ho oblidem, podria acabar fins i tot amb l’embargament dels béns de qui no paga. Per tant, primer consell: pagar i, si no s’hi arriba, mirar de pactar amb l’altre progenitor. Si no es pot fer ni una cosa ni l’altra, tenim un problema que només es podrà resoldre una vegada acabi l’estat d’alarma i els jutjats es tornin a posar en marxa.

I això perquè sempre es pot presentar una demanda de modificació de mesures i demanar la reducció, potser temporal, de les quantitats que s’hagin de pagar pels aliments. La presentació de la demanda es pot fer de manera immediata, i en quedarà constància, tot i que la tramitació haurà d’esperar a que els jutjats recuperin la “normalitat”. Segon consell, doncs: qui estigui en aquesta situació, que no s’esperi a posar la demanda de modificació.

Un tercer consell, lligat a l’anterior: al mateix temps, sempre és bo i recomanable, en aquests casos, iniciar un procés de mediació. És un procés voluntari (l’altra part podria no voler participar-hi) però que, si es fa, pot servir per arribar a acords i,  si l’altra part  no hi vol anar, pot tenir conseqüències  que ens siguin favorables quan s’arribi a judici.

Fa uns dies, el Ministerio de Justicia, a través del Real Decreto Ley 16/2020 de 28 d’abril, ha establert un procediment especial que, si més no sobre el paper, haurà de permetre la tramitació urgent i ràpida dels procediments de modificació de mesures que es refereixin al pagament  de la pensió d’aliments  (i també al pagament de les pensions compensatòries)  només per causes derivades de la present pandèmia de Covid-19. Una altra raó per a no esperar.

Aquest mateix procediment també es podrà emprar per “recuperar” els dies que un progenitor hauria d’haver estat amb els seus fills i no ho ha pogut fer per  les limitacions establertes per l’estat d’alarma.  Aquest és un altre efecte de la present situació sanitària que tractarem en una propera entrada del blog.

Qui vulgui consultar sobre alguna de les qüestions plantejades o vulgui iniciar algun procediment, ens pot trucar al 93-212 54 73.