Els aliments dels fills majors d'edat

 

S’ha de pagar una pensió d’aliments pels fills majors d’edat? Què inclou? Fins quan s’ha de pagar?  Són preguntes que els advocats de familia acostumem a rebre de manera repetida. El Codi Civil de Catalunya preveu que es puguin establir aliments pels fills majors d’edat i que es mantinguin fins que aquests fills tinguin ingressos propis o estiguin en condicions  de tenir-los.

Què inclouen els aliments pels fills majors d’edat?  Inclouen allò que sigui indispensable per al manteniment, habitatge, vestit i assistència mèdica, així com les despeses de continuació de la formació, sempre que el fill mantingui un rendiment regular  i no l’hagi acabat per una causa que no li sigui imputable. Són diferents dels aliments per als fills menors d’edat, que s’entenen en un sentit molt més ample i no només per a cobrir les necessitats indispensables.

Els aliments pels fills majors d’edat ja no es deriven de la potestat parental, com els aliments als fills menors d’edat. I això té una conseqüència: el Codi Civil de Catalunya preveu  l’extinció de l’obligació si la persona obligada a pagar no pot fer-ho sense desatendre les necessitats pròpies i les de les persones amb dret preferent d’aliments. Dit d’una altra manera, mentre que l’obligació de pagar aliments als fills menors d’edat  només en casos molt excepcionals es pot extingir a causa de la situació econòmica de qui ha de pagar, quan es tracta d’aliments a fills majors d’edat, la mateixa llei ho preveu.

L’obligació es perllonga  en la mida que els fills continuin la seva formació i no tinguin ingressos propis.

Tenint en compte que cada cas és diferent i que cal ser examinat de manera  individualitzada, el que sí que es pot afirmar és que un treball d’estiu no és suficient per extingir l’obligació de prestar aliments, i tampoc no ho és estar de becari en una empresa amb una retribució mínima, en aquest cas empre que es continui residint a la casa paternal o maternal. Obviament, haver acabat els estudis tampoc no  fonamenta l’extinció de la pensió. El que cal és ser econòmicament independent.

Una situació que es planteja amb certa freqüència és la del fill  que canvia de carrera moltes vegades o que és un professional del primer o segon curs, ja que no aprova mai....  Darrerament, la jurisprudència sembla posar-se d’acord en   considerar que la falta d’aprofitament i dedicació del fill major d’edat en els seus estudis és causa suficient per extingir l’obligació de pagar els aliments, tot i que caldrà demostrar que no es tracta d’un fenòmen puntual sino que és una actitud continuada.

Així mateix, i en relació als aliments dels fills majors d’edat que no estiguin estudiant, si això obeeix a causes imputables al fill, si ni estudia ni acredita voluntat de formació o d’incorporació al mercat laboral, demanar l’extinció de l’obligació de pagar aliments estaria plenament justificat.